section-7f76010
https://usercontent.one/wp/www.sagabegravning.se/wp-content/uploads/2022/01/IMG_0430-710x580.jpg?media=1699540767https://usercontent.one/wp/www.sagabegravning.se/wp-content/uploads/2022/01/IMG_0430-710x580.jpg?media=1699540767

Bouppteckning

Vad behöver jag veta?

En bouppteckning kan enklast förklaras som ”livets bokslut”.

Enligt svensk lag måste en bouppteckning alltid göras när någon avlider. Det är ofta en ganska krånglig process som kräver mycket kontakt med banker och försäkringsbolag. Vi hjälper er med bouppteckningen så att allt blir rätt.

Tidsplan för bouppteckning

Vi har samlat nyttig information här för dig om bouppteckning samt en tidsplan.

Ladda ner tidsplanen här
section-ef09f4f

Vad är en bouppteckning?

En bouppteckning summerar skriftligen den bortgångnas tillgångar och skulder och fungerar sedan som underlag för bodelning och arvskifte.

Den person som enligt lag eller testamente har rätt till arvet blir dödsbodelägare. Om ni är flera personer som blir dödsbodelägare ska ni tillsammans representera dödsboet och behöver enas om vad som ska göras med de tillgångar som finns kvar. Om det finns efterarvingar, det vill säga någon som har rätt att ärva när den efterlevande maken eller makan också avlider, ska de också vara med när bouppteckningen görs.

Utöver det ska två oberoende personer, två förrättningsmän med juridiskt ansvar, delta. De ser till så att allt går rätt till enligt lag, antecknar om det finns äktenskapsförord eller
testamenten och ansvarar för att tillgångarna värderas riktigt.

 

När ska bouppteckningen göras?

En bouppteckning måste göras inom tre månader efter att någon avlider, och efter ytterligare en månad ska den vara inlämnad till Skatteverket. Ansvaret för att en bouppteckning görs ligger på den som kände den bortgångne personen och dennes tillgångar bäst. I juridisk mening kallas denna person för bouppgivare och är ofta en make, maka, sambo, barn eller annan närstående.

Om den som har avlidit lämnar efter sig väldigt små tillgångar, till exempel om tillgångar och försäkringar inte täcker begravningskostnaderna, kan bouppteckningen ersättas av en dödsboanmälan. Initiativet till en dödsboanmälan måste tas av bouppgivaren och innebär att Socialkontoret tar över. De prövar om det går att göra en dödsboanmälan och ansvarar för att den blir gjord.

Behöver du hjälp med bouppteckningen?

Ofta kan det kännas svårt eller övermäktigt att sitta med en bouppteckning. Eftersom det är viktigt att bouppteckningen följer de regler som finns kan det vara klokt att ta hjälp med bouppteckningen.

section-aaf6bcf

När en nära anhörig avlider och sorgen är som tyngst är det många juridiska och ekonomiska frågor som uppstår.
Ofta är bouppteckning det första att ta tag i, ett uppdrag som kan kännas både svårt och krävande.

När en person bosatt i Sverige avlider ska en bouppteckning upprättas.
En bouppteckning är en ekonomisk förteckning över vilka tillgångar och skulder som den avlidne hade den dag hen gick bort.
Bouppteckningen fastställer dessutom vilka som är dödsbodelägare och utgör en legitimitetshandling i hanteringen av dödsboet.

En bouppteckning inleds med att man utreder vem som är dödsbodelägare samt vilka juridiska handlingar, tillgångar och skulder som finns i dödsboet.
Därefter inhämtas det underlag som behövs för att kunna sammanställa bouppteckningen och delägarna kallas till bouppteckningsförrättningen.

Bouppteckningsförrättningen, det vill säga själva sammanträdet, ska hållas inom tre månader efter dödsfallet och därefter ska själva bouppteckningshandlingen lämnas in till Skatteverket.
När bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket, vilket brukar ta några veckor, ska arvskifte upprättas och genomföras om det finns fler än en dödsbodelägare.
Det kan ta upp till ett år innan en bouppteckning är helt avslutad.

Om dödsbodelägarna inte är överens om hur dödsboet ska tas om hand kan man ansöka om att tingsrätten förordnar en boutredningsman.
Boutredningsmannen är vanligtvis en advokat eller familjerättsjurist med stor kunskap och kompetens att hantera dessa frågor.
Boutredningsmannen tar då över förvaltningen och utredningen av dödsboet.

Priser för bl a bouppteckning ges på offert

section-d416e73

Kontakta oss?

  • Köpmannagatan 35, 29631 Åhus

  • Kontor : 044 -20 90 71

  • Jour : 076 -114 14 94

  • Blomster : 070 - 237 92 77

Våra Öppettider

Mån – Fre    Enligt ö.k

Lördag          Enligt ö.k

Söndag          Stängt

Senaste Nyheter?

Vi håller dig uppdaterade.
Vi skickar ingen reklam!

Saga Begravning & Blomster använder cookies för att se till att du får bästa möjliga användarupplevelse och för att kunna leverera skräddarsydda erbjudanden till just dig.  Lär dig mer